torstai 10. maaliskuuta 2011

Ei, en ole hullu vaan kasvissyöjä.

Okei okei, tiedän, että tällä paikkakunnalla asuu 8000 ihmistä, ja täällä saa vapaasti kulkea verkkareissa kaupassa ja juntteilla olan takaa, jos huvittaa. Eihän se minun asiani ole, miten te lapsenne kasvatatte tai muuten elätte, junttikylä tämä muuten vain nyt sattuu olemaan, vaikka Suomen (väkilukuun suhteutettuna) kansainvälisin kaupunki on 25 kilometrin päässä.

Anteeksi purkaukseni, mutta tämän kylän asiat menevät kyllä välillä niin junttimaisen lapsillisiksi, että täältä kaipaa pois. Johon isoon elämänmakuiseen kaupunkiin, jossa on elämää ja sykettä kellon ympäri, pilvenpiirtäjiä ja neonvaloja. Täällä on... katuvalot keskuskadun varrella? Mutta vaikka paikkakunta on pieni, se ei tarkoita, että siellä asuvien nuorien pitäisi sietää mitä tahansa vanhemmilta ihmisiltä. Esimerkkejä olisi vaikka muille jakaa, esimerkkinä eräs papparainen, joka tuli viime kesänä huutamaan naama punaisena, kun käveltiin kaverin kans yhen rivitalon pihan poikki, jossa se sattui asua.. No, se oli lähinnä huvittavaa, mutta voisiko ystävällisesti pyytää, että jos tänne joku laihialainen (joku muu kuin meidän jengiin kuuluva) nuori tai vanhempi ihminen eksyy, ei tarvitse pyöritellä silmiä ja tuhista loukkaantuneen suurieleisesti, jos ostaa S -marketista pakastesoijatuotteita.
Tiedän, että pakasteet ovat ilmastolle rasite, mutta en voi sille mitään, ettei niitä tuoreena löydy, siis jos tämä on tuhinanne syy. Ja jos ei, niin voin sanoa, että en syö lihaa, koska se ei ole 1) eettistä 2) moraalista minun maailmasssani 3) ei edes hyvän makuista, paitsi erittäin vahvasti maustettu kana tai joulukinkku XD 4) en halua tappaa ketään tai mitään vain siksi, että se sattuu olemaan hyvän makuista.
Siis kiitos, jos jätätte minut tuhinaltanne rauhaan.

Monet ihmiset valittavat "viherpiipertäjyydestä" muunmuassa vanhempani, jos sammuttelen valoja tai kuljen kävellen kouluun kovalla pakkasella tai kun Fazerin suklaalevyissä on yksi ylimääräinen kiiltomuovikerros ja huomautin asiasta. Tai jos sanon että haluan sähköauton tai vihaan turkisteollisuutta. Esimerkkejä on lukemattomia. Itse olen sitä mieltä, että Suomi on pieni maa, eikä meidän tekemisemme täällä hirveästi vaikuta, kun USA ja Kiina ja Intia saastuttavat kilpaa. Mutta jos vihaa turkisteollisuutta, miksi ostaa turkis? Tekoturkiksetkin ovat lämpimiä. Tai jos tietää, että Kongosta tuodut ruusut on tehty huonoissa oloissa ja rahdattu Hollannin kautta, miksei ostaisi kotimaisia? Onhan ne kalliimpia, mutta ei sen muutamasta eurosta saisi olla kiinni. En äänestäisi eduskuntavaaleissa Vihreitä, koska he ovat unohtaneet kaikki alkuperäiset perjaatteensa, kannattavat ydinvoimaakin vain pysyäkseen eduskunnassa.
"Ilmastovouhotukseen" usein sotketaan ihmisoikeudet mukaan, ja voin sanoa kannattavani ja tukevani niitä kaikin mahdollisin tavoin. Tiedän, keitä ovat ovat Liu Xiaobo, Aung San Suu Kyi ja Nelson Mandela. Lahjoitan aina UNICEF :lle rahaa kun näen sen keräyslippaan jossain, ja yksin tärkeimmistä YK:n aikaansaannoksista ovat minusta Ihmisoikeuksien julistus ja Lasten oikeuksien julistus. Usein kuitenkin, varsinkin moraaliset kysymykset tulevat esiin kun kehitellään päästöttömämpiä vaihtoehtoja nykyisille, esim liikenteelle. Ihmisoikeudet vai luonto? Onko oikein, että viljasta tehdään päästötöntä bensaa, kun toisella puolella maailmaa on ihmisiä, jotka ostaisivat sitä hinnalla millä hyvänsä nälänhädän takia? Kahdesta on vaikea valita, mutta kallistuisin kuitenkin ihmisoikeuksien puolelle. Minusta kehitysmaat pystyisivät paremmin täyttämäänkin EU:n ja YK:n päästövähennysvaatimukset, jos ne olisivat taloudellisesti ensin tasapainossa, ihmiset koulutettaisiin ja palkattaisiin kunnon töihin, perustettaisiin uusia yrityksiä ja nälänhätä, AIDS ja malaria saataisiin kuriin. Samaten lapsikuolleisuus ja orpous saataisiin laskuun kunnon rokotusohjelmilla ja lääkäriasemien + sairaaloiden perustamisella.
Ja täällä itketään jostain E10 -bensasta. Pakotin iskän käyttämään autossaan sitä, koska se on 10% päästöttömämpää kuin normaali E98 -bensa. Eikä autollemme ole käynyt kuinkaan. Ihmiset jaksaa olla lapsellisia.

En tiedä miksi aloin kirjoittaa tästä, mutta aihe on kansainvälisesti ja paikallisestikin tärkeä ja siitä pitäisi puhua, joten miksi en kirjoittaisi sitä tänne? Olen kasvissyöjä ja ateisti ja välitän luonnosta ja ihmisoikeuksista, mutta ei se minusta hullua tee, ja on ärsyttävää, että ihmiset naureskelevat säälivästi jos antaa kadulla rahaa jollekkin UNICEF:in tai muun järjestön kerääjälle. Eikö heillä itsellään ole antaa parin euron kolikkoa, vai kuinka nuukia he ovat?
Tässä muutama oma pointtini asioista:
1. Vastustan turkistarhausta.
2. Olen kasvissyöjä.
3. Ostan auton vasta, kun hybridi/sähköautot ovat kehittyneet paremmalle tasolle.
4. En lennä Suomen sisällä, junalla pääsee aivan yhtä ajoissa jos varaa aikaa VR:n myöhästelyille.
5. En polta, sillä en halua tukea lapsityöllisyyttä tai laittomia huume-ja tupakka viljelmiä. (+ terveyssyyt)
6. Pyrin ostamaan vaatteita Seppälästä (vaatteet tehty pääosin Euroopassa) tai Rockjetista H&M:n sijaan, kaikki vaatteet on tehty Bangladeshissa, katsokaa itse jos ette usko.
7. Kasvisruokia on pakko ostaa paksteena, mutta pyrin ostamaan tuoreena suuren osan hedelmistä ja vihanneksista.
8. Patistin äidin UNICEF:in kuukausilahjoittajaksi.
9. Myönnän tuhlaavani kohtuuttomasti rahaa vaatteisiin ja musiikkiin, mutta mielestäni on kivempi ostaa levyt itse kuin polttaa ne kirjaston huonokuntoiset CD:t uudelle levylle.. ja juon paljon energiajuomia, mutta vien pullot palautukseen.
10. Kuulun kahteen kansainväliseen järjestöön:
http://www.greenpeace.org/ Suurin maailman ympäristöjärjestö, toiminut noin 40 vuotta menestyksekkäästi, keskittyy pelastamaan maailman luonnon, metsät ja meret, tekee paljon konkreettista työtä, vaikutusvaltaisia kannattajia, mm. Obama, Mandela, Bono
http://www.one.org/ Bono mukana perustamassa, yksi maailman suurimmista ihmisoikeusjärjestöistä, ensisijaisia tavoitteita lasten turvallinen lapsuus ja koulutus, naisten oikeudet ja synnytyssairaalat (Kongossa ja Zimbabwessa tuhansia naisia kuolee synnytyksessä puuttellisen hygienia aiheuttamien tulehdusten vuoksi) orpojen lapsien turvaaminen, konkreettisesti suurin teko vuonna 2008 yli 5 miljoonaa raskaana ollutta naista kattanut AIDS -rokotusohjelma, jolla estettiin HI -viruksen tarttuminen synnytyksen yhteydessä arviolta 8 miljoonaan lapseen.

(Jos vaan saan säästettyä 2000 €, liityn www.amnesty.org/international -järjestön ikuisuus-jäseneksi, maailman suurin ja arvostetuin ihmisoikeusjärjestö, toimii yli 200 maassa, vaikutusvaltaisia jäseniä, mm. Green Dayn Billie Joe Armstrong, U2 :n Bono ja The Edge, Madonna, Obama.. )

Liittykää siis tekin! As ONE we can make the change! Ja pelastaa ton yläpuolellä möllöttävän sinisen pallon, jonka nimi on Maa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti